Заразни болести
Шап (Aphthae epizooticae; Footh and mouth disease) Печат Е-поща
Автор: Administrator   
Понеделник, 10 Януари 2011г. 18:03ч.

Шапът (Aphthae epizooticae; Footh and mouth disease) е силно контагиозна болест по чифтокопитните животни. Характеризира се с треска и поява на афти по лигавицата на устната кухина, кожата на междукопитната цепка, вимето, носното огледало при говедото и рилото при свинята.
Причинител на шапа е вирус от семейство Picornaviridae, род Aphthovirus. Вирусът има овална форма, размер на зрелия вирион 20 - 25 nm и  геномът му съдържа едноверижна РНК. Особеност на шапния вирус е неговият плуралитет; доказани са 7 негови антигенни типа - A, O, C, SAT1, SAT2, SAT3 и Азия1. Към всеки от тях са установени субтипове.  Макар да причиняват сходни клинични признаци, седемте антигенни типа и всеки от субтиповете им са различни в имунологично отношение и не изграждат кръстосан имунитет.
В природата вирусът се запазва дълго време в околната среда - между 20 и 60 дни, на пасищата - още по - продължително. Запазва се няколко седмици в мляко млечни произведения и месо (при шоково замразяване на месото този срок се удължава).
Диагнозата на болестта се поставя въз основа на данни от епизоотично обследване, клинични признаци, аутопсионна находка и лабораторни изследвания, включващи вирусологични изследвания (Реакция радиална имунодифузия, Имунодифузионен тест по Ouchterlony, РСК, Насрещна имунофореза) и биотест.
В епизоотологично отношение шапът е силно контагиозна болест, засягаща всички чифтокопитни животни, с висока заболяемост и висок екстензитет на епизоотичния процес (тоест показва склонност да се разпространява бързо, превръщайки се в епизоотия, респ. панзоотия).

Виж още...
 


С подкрепата на:
Зоовет трейдинг

Спонсори: [BgKennel.org] [Гоблени] [Британска котка] [Къщи за гости]

 

SEO и поддръжка: Алиса и #/bin/bash