Кожна краста (Демодекоза, Demodecosis)
Автор: Administrator   
Четвъртък, 27 Януари 2011г. 17:03ч.

Демодекозата е тежко протичаща и повсеместно разпространена паразитоза по кучето.
Неин причинител е крастният кърлеж Demodex canis от семейство Demodecidae. Той паразитира в космените фоликули и мастните жлези на кожата при кучетата. Крастните кърлежи имат удължено тяло с размери до 250х микрометра при женските екземпляри и 130 - 150 микрометра при мъжките. Всеки от тях има 4 двойки къси крайници, състоящи се от по три членчета, с тънка кутикула. Яйцата на демодексите са с елипсовидна форма и размери 30 х 80 микрометра. Развитието на паразита минава през стадии яйце, ларва, нимфа (3 стадия) и имаго. Целият цикъл на развитие продължава средно 2 седмици.
Макар да паразитират основно с кожните образувания, е възможно по кръвен и лимфен път демодексите да достигнат до черен и бял дроб, далак и лимфни възли. Предрезполагащи фактори за развитие на болестта са възрастта, условията на отглеждане и др. Установено е, че по-често боледуват младите животни - до 1-годишна възраст. Макар болестта да се предава чрез пряк контакт, тя не е силно контагиозна, така че е възможно дори в едно и също кучило едни животни да се разболеят, а други - не. Важен предразполагащ фактор са условията на живот, тъй като при висока влажност и ниски температури, демодексите остават жизнеспособни до 3 седмици. По - често боледуват кучета от късокосмести породи - боксери, пинчери, булдози, както и всички породи, страдащи често от кожни проблеми.

Болестта започва да се развива след като крастните кърлежи се установят в каналите на мастните жлези на кожата и в космените влагалища. Там могат да живеят до 200 екземпляра. Присъствието им предизвиква възпалителен процес и впоследствие атрофия на епитела на фоликулите, в резултат на които космите окапват. Като реакция на описаните процеси, кожният епител произвежда обилно количество вроговени клетки и макроскопски болното животно изглежда като покрито с брашнени трици. Тъй като кожата е увредена, в нея лесно могат да попаднат стафилококи от външната среда, така че да се развие и вторична бактериална инфекция. Описаните процеси са всъщност двете форми на заболяването - сквамозна и пустулозна.
Сквамозната форма е първият стадий на демодекозата, този, при който крастните кърлежи се настаняват и развиват в образуванията на кожата. В повечето слумаи той започва от главата - окапва козината около очите и се образуват т. нар. "демодекозни очила", които според доста ветеринарни лекари са патогномичен белег и указват наличие на демодекс още преди микроскопското изследване. Впоследствие окапва и козината около устата и ноздрите, а по - късно  - и по лапите и пръстите; в тежки случаи и по трупа. В засегнатите места кожата е зачервена и покрита с възелчета и люспи (сквами), наподобяващи вече описания брашнен налеп. Оголените участъци показват тенденция за разширение и бързо се разпространяват към съседните здрави места. Животните демонстрират слаб сърбеж, при някои сърбеж изобщо липсва. В повечето случаи крастата се развива хронично, в продължение на месеци, но не е изключено и бързо развитие (генерализирана форма), обхващащо цялото тяло за кратко време.
Пустулозна форма на краста се получава, когато паразитозата се усложни с вторична стафилококова инфекция. Кожата се покрива със сивочервени гнойни пустули с различна големина, непревишаваща грахово зърно. И тук патологичните процеси започват от главата; впоследствие обхващат гърдите, шията и цялото тяло. Кожата на засегнатите места добива бакъреночервен цвят, което дава и името на пустулозната форма - червена краста. Самата кожа става удебелена и груба, нагъната и напукана и при натиск от пустулите по нея изтича гнойно - хеморагичен ескудат. На този етап заболелите животни показват влошено общо състояние, анорексия и фебрилитет, отслабват и ако не се предприемат адикватни лечебни мерки - умират.
Диагнозата на демодекозата се поставя най - лесно чрез установяване на крастни кърлежи в проба от кожата на пациента, взета по определения за това начин. При заболяване в късен стадий, когато кожните изменения са вече напреднали, наличието на демодекси се доказва по - трудно, тъй като прогресиращият възпалителен процес създава неблагоприятни условия за тяхното развитие. Нерядко опитните ветеринарни лекари диагностицират болестта още визуално - по характерните макроскопски промени на кожата, но все пак най - сигурният метод остава микроскопското изследване на кожна проба.
По отношение на дифиеренциална диагноза, демодекозата следва да се различи от кожната форма на лайшманиоза, алопецията и незаразните дерматити.
Лечението на демодекозата се провежда с противопаразитни медикаменти, съобразени с теглото и възрастта на заболялото животно. При пустулозната форма се налага и употреба на антибиотици и антипиретици. При увредено общо състояние се прилага съответна общоукрепваща терапия. Не бива да се забравя, че условията на живот са важни за появата и развитието на болестта, така че важна част от терапевтичния план е осигуряването на хигиенични условия на отглеждане и качествено, пълноценно хранене, за което на пазара съществува избор от фабрично изготвени диетични храни, чийто състав е правилно балансиран и съобразен с нуждите на възстановяващия се организъм.
Демодекозата е проблем за развъдници, училища и хотели за кучета, но може да засегне и кучета, отглеждани в домашни условия. Важен момент в профилактиката на болестта е навременната изолация на заболелите и третирането на техните местообитания с подходящи акарицидни средства.

 

 
С подкрепата на:
Зоовет трейдинг

Спонсори: [BgKennel.org] [Гоблени] [Британска котка] [Къщи за гости]

 

SEO и поддръжка: Алиса и #/bin/bash