Ушна краста (отодектоза); Otodectosis PDF Печат Е-поща
Автор: Administrator   
Неделя, 28 Ноември 2010г. 23:48ч.


Отодектозата е паразитно заболяване, което най-често засяга външния ушен канал, а понякога и самата ушна раковина и кожата около нея.
Причинител на заболяването е Otodectes cynotis - крастен кърлеж от сем. Psoroptidae. Има овално тяло с размери 0.30-0.40 х 0.20-0.30 мм при мъжките и 0.40-0.50 х 0.27-0.30 мм при женските.От задните крайници и задния край на тялото излизат четинки, подобни на дълги косми. Развитието на кърлежа продължава 3 седмици и минава през яйце, ларва, протонимфа, телеонимфа.
Ушната краста е широко разпространена сред месоядните животни - кучета и котки, както и сред дивите хищници (лисица) и зайците. Характеризира се с висока контагиозност, поради което е от особено значение за места, където са събрани голям брой животни - развъдници за ловни и служебни кучета, ферми за лисици, отглеждани за кожи.

Заболяването протича с ексудативно възпаление на ушния канал и ушната раковина. В ушният канал бързо се натрупва голямо количество гъст кафяв секрет. Заболелите животни тръскат главите си и чешат ушите си с лапи, нерядко причинявайки рани и хематоми по тях, като по този начин допълнително усложняват състоянието. При ненавременно диагностициране и лечение е възможно възпалителният процес да проникне навътре по канала, причинявайки загуба на слуха, а в по - тежки случаи и неврологични симптоми и епилептоидни припадъци. В тези случаи състоянието на животните се влошава бързо и нерядко завършва със смърт.

Диагнозата се поставя лесно чрез микроскопско изследване на ушен секрет. Ясно се виждат крастните кърлежи в пробата. От значение са клиничните признаци и данните за контагиозен характер на заболяването. При наличие на нервни признаци е необходимо отодектозата да се диференцира от енцефалит и бяс - при тях няма признаци на отит и кърлежи в пробата.
Лечението се състои в грижливо почистване на ушните канали, локално третиране с подходящ медикамент, както и подходящо общо третиране. Необходимо е болните животни да се изолират до пълното им оздравяване. Контактните, но непоказали признаци на заболяване, се третират профилактично. Извършва се дезинфекция на клетките и инвентара.

 

Последна промяна от Понеделник, 29 Ноември 2010г. 00:00ч.
 
С подкрепата на:
Зоовет трейдинг

Спонсори: [BgKennel.org] [Гоблени] [Британска котка] [Къщи за гости]

 

SEO и поддръжка: Алиса и #/bin/bash