Паразитни заболявания
Кожна краста (Демодекоза, Demodecosis)
Автор: Administrator   
Четвъртък, 27 Януари 2011г. 17:03ч.

Демодекозата е тежко протичаща и повсеместно разпространена паразитоза по кучето.
Неин причинител е крастният кърлеж Demodex canis от семейство Demodecidae. Той паразитира в космените фоликули и мастните жлези на кожата при кучетата. Крастните кърлежи имат удължено тяло с размери до 250х микрометра при женските екземпляри и 130 - 150 микрометра при мъжките. Всеки от тях има 4 двойки къси крайници, състоящи се от по три членчета, с тънка кутикула. Яйцата на демодексите са с елипсовидна форма и размери 30 х 80 микрометра. Развитието на паразита минава през стадии яйце, ларва, нимфа (3 стадия) и имаго. Целият цикъл на развитие продължава средно 2 седмици.
Макар да паразитират основно с кожните образувания, е възможно по кръвен и лимфен път демодексите да достигнат до черен и бял дроб, далак и лимфни възли. Предрезполагащи фактори за развитие на болестта са възрастта, условията на отглеждане и др. Установено е, че по-често боледуват младите животни - до 1-годишна възраст. Макар болестта да се предава чрез пряк контакт, тя не е силно контагиозна, така че е възможно дори в едно и също кучило едни животни да се разболеят, а други - не. Важен предразполагащ фактор са условията на живот, тъй като при висока влажност и ниски температури, демодексите остават жизнеспособни до 3 седмици. По - често боледуват кучета от късокосмести породи - боксери, пинчери, булдози, както и всички породи, страдащи често от кожни проблеми.

Виж още...
 
Краста (Sarcoptosis) PDF Печат Е-поща
Автор: Administrator   
Четвъртък, 09 Декември 2010г. 15:19ч.

Кърлежите - причинители на това заболяване са част от сем.Sarcoptidae род Sarcoptes. Кърлежите от този род паразитират по диви и домашни животни и по човека, без да показват специфичност по отношение вида на гостоприемника. Това е причината някои автори да приемат представителите на рода за вариетети на един и същ вид, а именно Sarcoptes scabiei - причинител на крастата при човека. Други автори смятат, че се отнася за различни видове и определят видовото им име според гостоприемника, по който паразитират:
- Sarcoptes suis - паразит по свинята
- Sarcoptes bovis - паразит по говедото
- Sarcoptes equi - паразит по коня
- Sarcoptes canis - паразит по кучето
- Sarcoptes scabiei - паразит по човека

Виж още...
 
Ушна краста (отодектоза); Otodectosis PDF Печат Е-поща
Автор: Administrator   
Неделя, 28 Ноември 2010г. 23:48ч.


Отодектозата е паразитно заболяване, което най-често засяга външния ушен канал, а понякога и самата ушна раковина и кожата около нея.
Причинител на заболяването е Otodectes cynotis - крастен кърлеж от сем. Psoroptidae. Има овално тяло с размери 0.30-0.40 х 0.20-0.30 мм при мъжките и 0.40-0.50 х 0.27-0.30 мм при женските.От задните крайници и задния край на тялото излизат четинки, подобни на дълги косми. Развитието на кърлежа продължава 3 седмици и минава през яйце, ларва, протонимфа, телеонимфа.
Ушната краста е широко разпространена сред месоядните животни - кучета и котки, както и сред дивите хищници (лисица) и зайците. Характеризира се с висока контагиозност, поради което е от особено значение за места, където са събрани голям брой животни - развъдници за ловни и служебни кучета, ферми за лисици, отглеждани за кожи.

Последна промяна от Понеделник, 29 Ноември 2010г. 00:00ч.
Виж още...
 


С подкрепата на:
Зоовет трейдинг

Спонсори: [BgKennel.org] [Гоблени] [Британска котка] [Къщи за гости]

 

SEO и поддръжка: Алиса и #/bin/bash